10 gezien…

Heb wat heimwee naar de dagen dat ik veel in het Binnenveld te vinden was. Het is al een poosje koud en nat maar vandaag leek het toch wat aangenamer. Dus vroeg op de fiets gestapt en met het zonnetje op mijn gezicht genoot ik van de fietstocht. Bij de Veensteeg aangekomen ligt een weiland die wat omgeploegd was. Ik zag iets wits in de verte, zo afwijkend van de rest van het weiland dat het wel een vogeltje zou moeten zijn. Verrekijker erbij en jawel: een tapuit. Al snel zag ik er twee. Toen 4, even later 6. Ik mompelde bij mezelf: ‘Ik heb 6 tapuiten gezien’. Hoe beter ik keek, hoe meer ik er zag. Uiteindelijk wel 10. Om geen dubbele tellingen te hebben, scande ik snel van rechts naar links. Het was toch heus waar. ‘Ik heb er 10 gezien’. Op onderstaande foto staan er 5:

De drie witte bolletjes zijn redelijk te zien, dan zit er nog 1 helemaal rechts vlak onder het groene paaltje en de andere zit een klein stukje naar links tussen de paaltjes in.

Langzaam loop ik met de fiets een stukje verder, daar zit een gele kwikstaart midden op de weg. Maar ook in de weilanden, bomen en struiken vliegt er van alles heen en weer. Kan hier zo van genieten. Opeens hoor ik een gek geluid en zie 2 patrijzen op hoge poten achter elkaar aanrennen. Nog nooit heb ik ze zo gezien en gehoord. En op links hoor ik nog zo’n hoempig geluid. Ik begeef me in vogelland en ben verwonderd. Trouwens, moet je eens zien hoe mooi het veld erbij ligt, puur natuur:

Even verderop weer tapuiten en dan kom ik bij het elektra/natuurhuisje aan. Daar hoor ik de koekoek volop roepen, ooivaars klepperen, grutto’s hun zangkunsten uitoefenen. De bosruiter is ook aanwezig in het natte gedeelte:

Verder nog een graspieper en wederom een tapuit op de paaltjes langs de wei. Bij de grote plas loop ik nog een klein stukje het natuurgebied in nadat men mij attent heeft gemaakt op de mogelijkheid van een velduil. Och, ik heb al zoveel moois gezien. Maar vooruit, ik zal extra opletten. Het lijkt wel tapuiten-dag want ik zag er nog een. Hoewel deze er iets anders uitzag. Paar foto’s gemaakt en door. Zingende blauwborst, rietzangers, grutto’s en eenden maar geen velduil. Hoewel, weer bij de fiets aangekomen waren een paar enthousiaste mannen naar 2 stipjes in de lucht aan het kijken. Dat zou ‘m moeten zijn, met een andere roofvogel. Ach, ik geloofde het wel. Er werd ook nog gesproken over de citroen kwikstaart. Nou, ik heb ‘m niet gezien hoor.

Mijn ronde van vandaag wilde ik afsluiten bij de Kooiweg, daar extra opgelet op de gele kwikstaarten, misschien zag ík wel de citroen-versie… Dacht ik beet te hebben, blijkt het een engelse kwikstaart te zijn. Ook leuk! Daar bij het water wat thee uit de thermosbeker gedronken terwijl er 4 soorten zwaluwen om me heen vlogen: gierzwaluw (boemerang-vorm), boerenzwaluw (met lange staartpunten), huiszwaluw (witte buik, witte stuit) en oeverzwaluw (witte buik en kring om z’n nek). Terug langs de grift gefietst met donkere luchten en knalgele bloemen:

O ja, die afwijkende tapuit… Waarneming.nl geeft met 96,1 % zekerheid aan dat het om een Izabeltapuit gaat. NB. Na het schrijven van dit stukje hebben er nog twee echte kenners naar gekeken en de conclusie was dat het toch om een gewone tapuit gaat. Mensen-kennis gaat dit keer boven computergestuurde hulpfuncties ;-).