Teldag

Dit weekend vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Op de website van de Vogelbescherming staat het volgende:

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Gisteren heb ik voorbereidingen hiervoor getroffen door de voederplekken schoon te maken, bij en aan te vullen. Het is belangrijk om dat regelmatig te doen. Pinda’s en vetbollen kunnen gaan schimmelen, dat is niet gezond voor vogels. Als vogelzaad wat langer ligt, kan het ook onfris worden. En trouwens, vogels laten nogal eens een poepje vallen, ook tijdens het eten. Daarmee vervuilen ze de etensplek en dat geeft ongezonde toestanden. Ook drinkwater dient zeer regelmatig te worden ververst. Je hebt er dus wel werk aan, maar dat is het meer dan waard!

Dus alles was er klaar voor, als extraatje heb ik zelfs wat meelwormen gestrooid en een vetblok opgehangen. Edoch… het resultaat was wat mager. Zowel wat aantallen betreft, als de hoeveelheid soorten. Geen enkele huismus kwam langs ook ook de roodborst liet verstek gaan. Om de een of andere reden wil je zoveel mogelijk én als het even kan zo bijzonder mogelijke soorten scoren, tijdens zo’n telling. Maar laten we het niet mooier maken dan het is, het is immers niet altijd feest. De sperwer komt niet dagelijks op bezoek en de winterkoning blijft een zeldzame bezoeker.

De tellingen zijn gestart in 2001, inmiddels is er dus een heel archief aan resultaten en vergelijkingsmateriaal. Voor wie het interesseert, HIER lees je wat opmerkelijke resultaten naar aanleiding van het jarenlange onderzoek.

Voor wat betreft ons vogelbezoek… het pimpeltje had alle rust om van de pindakaas te snoepen, een zonnebloempitje te verorberen en wellicht een meelwormpje te scoren. De vink kwam zomaar even buurten en Dollie de duif scharrelde de hele tuin door op zoek naar zaadjes. Ieder z’n ding en dat is helemaal prima.