Vervormd blad

Vandaag kon ik niet zo goed stil zitten in de tuin, de drukte van de afgelopen weken zit in mijn lijf en dan kan ik maar beter wat gaan rommelen in de tuin. Voor mij een prima manier om toch te ontspannen. De Geranuims zaten strak tegen de Lavendel aan, die heb ik wat ingetoomd. Een aantal bladeren van de rode Beuk krullen weer om, dat is elk jaar het geval en als je dan aan de onderkant kijkt, zie je witte meuk: wolluis.

De ergste aangetaste bladeren heb ik weggeknipt en vandaag of morgen moet ik toch maar even de antiluizenspuit erover heen laten gaan. Dan moet het wel wat minder waaien, want met harde wind kom ik er zelf zo onder te zitten. En gelukkig heb ik geen last van luis, dus die behandeling heb ik zeker niet nodig.

De Vrouwenmantel heeft veel blaadjes met een rouwrandje. Voorgaande jaren zat er wel eens zo’n blad tussen, maar lang niet zoveel als dit jaar. Misschien heeft het ermee te maken, dat ik ze in het vroege voorjaar gedeeld heb. Maar er was toen nog helemaal geen bladvorming, dus eigenlijk weet ik niet waar dit verschijnsel vandaan komt. Het is niet anders, de ergste aangetaste blaadjes knip ik nog wel eens weg en volgend jaar hopelijk geen last meer hiervan. Dat is best apart in een tuin. Het ene jaar is er dit aan de hand, het andere jaar van iets heel anders. In ieder geval is er altijd wel wat, maar zo is het ook in het gewone leven. En toch is het allemaal de moeite waard.