Uit de kluiten

Vanmiddag was het zo’n druilerig weertje, somber… niks an. Vroeg in de middag deed ik al kaarsjes aan, je moet wat. Maar wacht eens, er moest nog wat in de tuin gebeuren. En Jeff is beschikbaar (voor deze klus had ik man-power nodig) dus hupsekee naar buiten. Eerst oude kleren aan gedaan, want die houden we niet schoon.

De varen is zo uit de kluiten gewassen, dat het niet fraai meer was van de zomer. Ik bleef blad wegknippen. De Hosta’s verdrukten elkaar en de Marjolijn nam elk gaatje in beslag. Jeff begon met de varen, maar de Hosta’s stonden ernaast en die gingen uiteindelijk als eerste eruit. Eerst een grote cirkel om de pol heen gemaakt met de schep en toen spitten. Beide pollen helemaal uit de grond gehaald. Die hadden een doorsnede van ongeveer 45 cm. Toen verder gegaan met de kluit van de varen, maar die was te zwaar om eruit te tillen. Dus eerst rondom los-gestoken en daarna de schep er dwars doorheen. Van de zijkanten nog wat weggestoken en de kluit was met twee derde verkleind. Er zat veel aarde in de overtollige kluiten. Door flink te schudden met de kluiten en ze tegen de grond te kwakken, kwam er behoorlijk wat aarde los. We hadden geen extra potgrond, maar door deze truc was dat ook niet nodig.

Na deze klus was Jeff dismissed en ging ik verder. De Marjolijnpollen eruit gestoken en nog niet de helft ervan terug gezet. Zoveel te groot waren ze geworden. Het miezerde maar door, best goed voor de teruggezette planten, maar alles werd wel heel smerig, inclusief ikzelf. Toch kan ik mij niet veel leukers (Jeff wel…) voorstellen om op zo’n druilmiddag te gaan doen, ik geniet hier echt van en ben heel benieuwd naar het resultaat volgend jaar.