Om-denken

De natuur loopt een heel eindje voor, volgens het journaal. Wel ruim een maand. Nou, dan moet je oppassen dat je niet te laat begint met snoeien, anders is de sapstroom op volle gang en dan kan het misgaan als je flink de schaar erin wilt zetten. De Acer is erg ruim geworden, dus die heb ik vandaag flink aangepakt.

Een heel aantal dikke takken weggehaald, vooral op links. Daar ging ook af en toe een kat op de loer liggen, hopelijk is dat plekje nu niet meer geschikt. Ik heb er zo lang mogelijk mee gewacht omdat de vogels deze boom als schuilplek gebruiken. Ze vliegen af en aan van de kaarsenstandaard naar de Acer en weer terug. Ze pikken een zonnebloemzaadje, zoeken een tak op en gaan daar het zaadje te lijf. Ook is het een soort uitkijkpost, heb ik het idee. Gelukkig kwamen ze gewoon terug na de kaalslag (1.5 kliko vol aan takken).

De Vlinderstruik ga ik eveneens in delen snoeien want daar zitten ook dagelijks vogels in. Die komen op de insecten en de vetbollen af. Van de Pluimhortensia heb ik een aantal dikke zijtakken weggezaagd. De rest nog even laten zitten voor… je begrijpt het wel. Het is echt om-denken, nu ik zo op de vogels gericht ben. Anders zou ik overal de snoeischaar in hebben gezet en was de tuin een kale boel. Nu laat ik zoveel als mogelijk zitten, het kan verkeren.