Krater

De voortuin moet een beurt hebben, maar ook in de achtertuin zie ik een aantal zaken die nodig aangepakt moeten worden. Er staat veel ‘beginnend’ onkruid tussen het zwarte grasje, dat ziet er onverzorgd uit. En de Bruidssluier sliert alle kanten op, die moet ook weer onder handen worden genomen. En terwijl ik zo begin in de achtertuin met het idee om daarna snel naar de voortuin te gaan, gaat het toch anders. Uiteindelijk ben ik de hele dag achter bezig geweest. Want hoe meer ik snoei en ruim, des te meer dingen kloppen er niet.

De Lampepoetsersgras-pol is uit zijn verband. Waarschijnlijk door een handvol mest dat er bovenop is gevallen. Een heel stuk van de pol komt niet meer uit. Aan de ene kant komt er gras uit, dan een stuk niks en dan weer een toefje. Niet zo fraai. Ik besluit ‘m eruit te slopen. Er ontstaat een groot gat in de grond, want de plant heeft een enorme kluit met veel aarde er aan. Ik pak de pol bij z’n lurven, til ‘m op en laat hem weer vallen. En dat een heel aantal keer achter elkaar, om de aarde eruit te krijgen. Zo, nu kan hij de kliko in. Maar er is niet alleen een kratertje in de grond ontstaan, een heel stuk tuingrond is braak komen te liggen. Wat nu… De schop maar weer ter hand genomen en de gesloopte graspol doormidden gehakt en het goede deel terug geplaatst. Nu maar hopen dat de verjongde graspol mijn ruwe behandeling overleeft. Voor de varens staan wat polletjes Hosta maar het is te vol, te druk. Die gaan er ook uit en komen naast de graspol te staan. Zo is het kale stuk grond weer gevuld.

De moestuin is ook uit zijn verband. De koolsoorten verdringen de Horstensia en het zaaigoed (wortel, andijvie en raapstelen) is nog ienimieni. Volgend jaar moet ik met meer beleid te werk gaan en grote groenten links zetten. Of toch voor de bloemen-pluktuin gaan :-). En de voortuin, die komt volgende week aan de beurt.