Handen uit de mouwen

Gisteren het plan uitgewerkt, vandaag de spa de grond in. Rond 1 uur heb ik de eerste foto genomen: het oerwoudstukje van de tuin. Als ik de foto zo zie, dan vind ik het ook wel een hele drukke bedoening. Dus misschien heeft het nadeel (stukje tuin kwijt) wel zijn voordeel (overzichtelijker). We zullen zien.

DSC_5901

Ik begin met de Heuchera, die gaat er als eerste uit. Dan de Hosta, de Anemonen en de Bergenia’s. Deze laatste zet ik wat compacter onder de Vlinderstruik. Dan blijft er een kaal stukje zwarte aarde over en daar ga ik de lijnen op uitzetten met de spa. Eerst meten, stokjes plaatsen op de hoeken en dan een randje spa-diep uitsteken. Het plan krijgt steeds meer vorm en ik ben er blij mee.

DSC_5903

De grootste 4 pollen van de witte Herfstanemoon poot ik in het vierkante stuk vooraan. Dan hebben we nog de Heuchera, die wil ik niet kwijt. Na wat zoeken kom ik op een totaal nieuw idee: de Geraniums onder de boom aan de schaduwkant gaan eruit en hier komt dan de Heuchera. Niet teveel nadenken over het vele werk, gewoon maar doorgaan. Uiteindelijk staat het donkerrode blad super leuk achter de Lirope, het is echt een verbetering.

DSC_5905    DSC_5911

Twee kliko’s van de buurman heb ik vol geschept met zwart zand (eerst even gevraagd: was natuurlijk helemaal prima. Ik hoef dat niet te vragen, mag ik gewoon doen :-)). Die aarde wordt zaterdag afgevoerd en op deze manier kunnen er geen katten in komen en als het gaat regenen, wordt het geen modderbende. Een win-win-situatie dus.

Niet alle aarde voeren we af, ik wil ook wat gebruiken om de rest van de tuin aan te vullen. Door de jaren heen verdwijnt er wel wat grond, met het onkruid-verwijderen mee. Dit is een prima gelegenheid om aan te vullen, met eigen grond nog wel. Dat scheelt ook weer voor de hulptroepen die zaterdagochtend aan de slag gaan. Om 5 uur maak ik de laatste foto. De uitdrukking: ‘ik til me een breuk’ begrijp ik nu wat beter. Mijn lijf doet zeer van het zware werk.

DSC_5912

Na het eten voel ik me wat beter, hoewel alles nog wel zeer doet. Dat zal wel spierpijn zijn, morgen. Omdat ik een krappe planning heb en ik wellicht morgen of vrijdag de tuin ga aanvullen met aarde, ben ik de voortuin op gaan schonen. Ik ga toch geen aarde gooien over onkruid, dan krijg ik het helemaal niet meer weg, straks. Al met al een heftig tuindagje maar zeer geslaagd. Wordt vervolgd…