Groot onderhoud

Zondag vieren wij de verjaardag van onze oudste zoon en dus moet de tuin op orde (bij mij werkt dat zo). Ze voorspellen voor later in de week warm weer, daarom is het vandaag dé dag om flink te boesteren in de tuin. Niet te warm, niet te koud. Eerst maar eens de voortuin. De geraniums zijn weer gaan schimmelen, na al een keer gekortwiekt te zijn geweest. Bah. In eerste instantie liet ik ze nog staan, maar toen ik zag dat de andere planten ook aangetast werden ging de knop om en de schop erin. Deze planten zijn niet geschikt voor deze plek. Uiteindelijk blijft er een strakke voortuin met twee ‘zandbakken’ over. Wat is de grond droog! Daar moet snel weer wat nieuws in, anders gaan de katten dit gebruiken. Waarschijnlijk komt er nu Schoenlappersblad in van vrienden uit hun voortuin. En dan misschien volgend jaar Lavendel, als ze in de aanbieding zijn. Het zijpad en de achter bij de schuur kan ik nog net voor het middageten doen.

Dan de achtertuin. Het tafeltje gaat weg, dat is een miskoop geweest. Er zitten ook grote roestkringen op van een zinken pot, die ook de kliko ingaat. Het lijkt wel of ik de voorjaarskriebels heb, maar dan in het najaar. Er staat een beetje onkruid, ik ben meer bezig met het wegknippen van uitgebloeide bloemen. Vooral de Marjolein knapt op van de snoeibeurt. En dan is het tijd voor het grote werk: een witte Ribes eruit i.v.m. jarenlange problemen (schildluis, meeldauw). Een aantal Anemoon-pollen opgegraven en op de opengevallen plek van de Ribes gezet. De pollen Vinca onder de vlinderstruik eruit gehaald (voor de voortuin van mijn broer) en er Schoenlappersblad van die eerder genoemde vrienden ingezet.

De enorme Hosta-pol moest minstens gehalveerd worden, maar dat was net een stap te zwaar voor mij. Ik ging wel met mijn volle gewicht op de schep staan en dan heen en weer wiebelen, maar het zette geen zoden aan de dijk. Daar had ik echt Jeff bij nodig. Hij heeft ook nog de varen eruitgehaald en gedeeld, die groeit ook als een tierelier en we waren nu toch lekker bezig. Verder kon ik het zelf weer, dus alles teruggezet en een andere hosta in delen bij het Anemoonhoekje geplaatst. Toen nog vegen en de tuin sproeien. Om 9 uur was ik klaar. Moe maar zeer voldaan!