Gemier

We hebben hele warme dagen gehad, ruim boven de 30 graden. Veel te heet voor mij, ik ga dan in slow-motion-stand. Maar ik zie nog wel een heleboel zaken die moeten gebeuren, lastig is dat. Als de temperatuur daalt, stijgt mijn actieniveau en kan ik meteen aan de slag. Vanmorgen vroeg ben ik begonnen in de voortuin. De appelboompjes flink gesnoeid, de lavendel geknipt en verder alles opgeschoond. Achter de poort en het laatste stukje van het zijpad meteen even meegenomen. Opgeruimd staat netjes, ook in de vakantie.

Dan de achtertuin. Daar heb ik heel wat zaken voor bedacht toen het zo warm was. Allereerst de klimhortensia bij het zitje. Die lijkt al in de herfstsferen te verkeren. Het blad verdort helemaal. Ik denk dat het komt door watergebrek. Het dorre blad heb ik ertussenuit geknipt. Daarna drie tegels weggehaald, al het gele zand hier verwijderd en er potgrond voor in de plaats gedaan. Water gegeven en hopen op beterschap. De drie vrijgekomen tegels komen goed van pas om het gat bij het plaatsje achter op te vullen. De stoelpoot kwam hier nogal eens in, niet handig.

Dit was redelijk snel gefikst, helemaal toen ik de tegelhamer van mijn schoonouders heb geleend. En dan het volgende tegelprobleem: verzakking door mieren. Middenin het pad is een hele kuil ontstaan, doordat mieren het zand eronder naar boven hebben gewerkt. Ik heb de tegels eruit gehaald, mierenpoeder gestrooid, geel zand erover, tegels er weer in en flink geslagen met de hamer. Terwijl ik bezig was, ben ik nog gebeten door een mier. Ik weet niet zeker of dat kan maar ik voelde een speldenprik, keek op mijn arm en precies op die plek zat een mier. Die was zeker ‘not amused’ met mijn actie.

Na de tegels heb ik de Kardninaalsmutsen in vorm gesnoeid en de Rosemarijn gekortwiekt. De Vrouwenmantel moest ook bijgeknipt worden, maar toen ging het echt te hard regenen. De hele dag al was het regenachtig, ik heb in de miezer gewoon doorgewerkt en verder tussen de echte buien door. Nog even een regenjas aangedaan om door te kunnen gaan, maar het houdt een keer op natuurlijk. Daarom werkte ik ook per klus: beginnen, doorwerken, afmaken, nieuwe klus. Enz. Toen de regen echt doorzette, kon ik zo de spullen opruimen. Nog niet klaar, maar wel veel gedaan vandaag.