Gekleurd

1 juni vandaag dus tijd voor de maandelijkse tuinfoto. Vergeleken met vorige maand is er aardig wat groen bijgekomen, de hangstoel is bijna verborgen achter de varen en vlinderstruik. Gelukkig is er de laatste weken aardig wat regen gevallen waardoor sproeien overbodig is geworden. De sering is uitgebloeid en er is nu weinig kleur te bekennen. Hoewel, als je goed kijkt, dan piept er toch wat geel tussen het groen door. Want ik heb drie nieuwe planten gekocht, trommelstokken, en die zorgen voor een vrolijke noot. Ook de witte bloemetjes van de Gillenia trifoliata fleuren de boel op. Verder staat de vrouwenmantel en lavendel op punt van bloei, komt dus goed met kleur.

Eerder had ik toegezegd om ook wat foto’s van de moestuin te plaatsen en belofte maakt schuld. Die los ik vandaag in met een foto van hoe het allemaal begon in maart:

… en de looks na twee maanden moestuinieren:

In het eerste vak staan aardappels, die het prima doen zoals je ziet. De rest is nog maar even afwachten, het meeste is vanaf zaadje opgekweekt en dat blijkt een hele uitdaging te zijn. Zelfs de komkommer die we als fikse plant hebben gekocht, heeft het duidelijk moeilijk. En dan te bedenken dat dit de tweede versie is, de eerste twee exemplaren hebben het niet gered. Wat wel als kool groeit is het onkruid. Zo hard dat ik niet eens zag dat er miniwortelplantjes tussendoor piepten. Wel oppassen met onkruid verwijderen, dat je niet de zaailingen eruit trekt.

De bieten doen het goed hoewel ik geen idee heb wanneer ze eruit moeten. En de bosaardbeitjes hadden ook ineens vruchtjes, ben benieuwd hoe ze gaan smaken.

Op de kopse kant is een strook voor bloemen. Daar staan twee winterharde eucalyptussen in en vier ‘wigwammetjes’ van takken voor de lathyrus. Verder heb ik er drie zakjes bloemenmengsel gestrooid. Dat lijkt goed te gaan, er komt aardig wat op. Het is alleen de vraag wat bloemen zijn en wat onkruid. We laten ons verrassen.

Moestuinieren is een nieuwe tak van sport voor ons en alle begin is wennen. Reken maar dat we extra zullen genieten van wat we oogsten: onbespoten en eigenhandig opgekweekte groente. Dat het extra inspanning kost en af en toe een misser, kan ons geen biet schelen.