De vrouwenmantel ging er met de dag pieriger uitzien, tot op het laatst er bijna niets meer van over was gebleven. Het ging vrij hard, ik had eerder in kunnen grijpen maar dacht in eerste instantie dat ik de natuur gewoon zijn gang moest laten gaan. Ten slotte wil je ook vlinders, dus moet je niet piepen als er wat gaatjes in de planten ontstaan. Maar het was geen kwestie meer van gaten, de hele plant werd kaalgevreten. Dus gisteren toch maar eens goed op onderzoek uit gegaan. Die inspectieronde maakte dat ik van gedachte veranderde.
Want het ging niet meer om een paar rupsen, nee, het waren er honderden. En ze richten door deze hoeveelheid aanzienlijke schade toe aan de planten en dat gaat net een stap te ver. We kunnen wel spreken van een mini-plaag, maar gif is geen optie vanwege de schadelijke gevolgen. Vergiftig de rupsen, dan zorg je er ook voor dat alles wat rupsen eet dat gif binnenkrijgt. Dus de hele vrouwenmantel ontmanteld. Ik hield een hoopje aangevreten blad en stengels over, vol met rupsen. Maar om dat nou ik de kliko te mikken vond ik ook zo wat. Dus sloeg ik die aangedane blaadjes in een emmer schoon, zodat de rupsen op de bodem terecht kwamen. En toen met een zwaai die hele schare eetmachines in het plantsoen voor aan de straat gedropt. Hoop natuurlijk wel dat ze het groen dat daar staat kunnen waarderen en dat de vlinders ons om de oren gaan vliegen t.z.t.
Er lag een restje van een slak op de stenen en er kwamen groene vleesvliegen op af. Ook tussen de stenen was blijkbaar iets van hun gading te vinden, ze gingen er helemaal voor.
Bij de buurman hangt een vogelkast, waarin pimpels een nestje hebben. De jongen zijn nog niet uitgevlogen en de pimpels vliegen af en aan met voedsel en nestmateriaal. De boom vlakbij heeft een paar mooie uit-stekende takken, die als tussenstop worden gebruikt om te checken of het veilig genoeg is om de kast in te gaan. Zo leuk om die bedrijvigheid vast te leggen.
Ook de mussen nemen regelmatig plaatst op deze uitkijkposten:
Zoals je ziet ben ik wat aan het experimenteren met een wazige voorgrond. Dat geeft een extra dimensie aan de foto en zorgt voor een diepte-werking. Ook eens met de viooltjes uitgeprobeerd. Hoewel we onze macrolens hebben verkocht, lukte het met mijn huidige camera prima om close-ups van pioen en roos te maken. Een kleurrijk gebeuren, zo:
Ten slotte nog een overzichtsfoto van de tuin, die ik vanochtend heb gemaakt. De amerikaanse sering geurt heerlijk, gewoon feestelijk om daar langs te lopen. En dat gebeurd nogal eens op een dag, topplek voor dit bolboompje dus.