Dubbel

De dag begon best fris, zo rond het vriespunt. Maar met twee jassen aan ging ik de tuinklus-uitdaging aan. Eenmaal flink aan de slag, kreeg ik het nog warm ook. En een uitdaging, dat was het. Want er moest veel gebeuren. Het gaf me een dubbel gevoel, want ik houd wel van een flinke snoeibeurt, maar voor de tuinvogels is die kale boel minder aantrekkelijk. Toch was het nodig, want door de zachte winter loopt alles sneller uit.

Ik ben begonnen in de voortuin, eerst de appeltjes verwijderd en wat geharkt en geveegd. Erg kaal zo zonder die vrolijke, rode vruchten maar ik weet van voorgaande jaren dat die rond deze periode gaan rotten. En dat is geen fraai gezicht. Tijdens het wegknippen van de appeltjes heb ik aardig wat bij-gesnoeid, ook echt dikke takken. Dat was ‘nu of niet’ want als de sapstroom op gang is, kun je er beter vanaf blijven.

Na deze klus verder met de achtertuin: blad weggehaald, hortensia’s gesnoeid, dode bloemstengels weggeknipt. Vorig jaar heb ik de lage Vlinderstruikjes van de voortuin naar de achtertuin verpoot. Daartussen kwamen allemaal sieruitjes omhoog, maar dat stond toch niet zo sierlijk. Dus de schep erin en alle bolletjes opgediept. Er kwam een flinke ui-lucht vanaf. Niet onaangenaam, wel ui-ig. Ik ruik dan liever iets bloemigs, maar goed. Ik heb er een heel aantal teruggezet tussen de Agastage. Geen idee of dat een goede combinatie is, we gaan het zien.